13 December 2019

Dutch version:

SAAB EN DAMEN NAAR DE VOLGENDE FASE VOOR DE VERVANGING VAN DE WALRUSKLASSE

Het kabinet heeft vandaag bekend gemaakt dat Damen Shipyards, samen met het Zweedse Saab Kockums, doorgaat naar de volgende fase voor de vervanging van de huidige Walrusklasse onderzeeboten. De bedrijven wachten nu op nadere informatie over de verdere voortgang van het proces.

Saab en Damen zetten hun inspanningen voort, in de overtuiging dat ze een uitstekend aanbod hebben, passend bij de operationele eisen van de Koninklijke Marine en de Nederlandse Defensie Industriële Strategie. De combinatie is ook voornemens om de exportmarkt voor onderzeeboten op te gaan.

Saab en Damen Shipyards hebben de krachten gebundeld om een expeditionaire onderzeeboot te ontwikkelen, ter vervanging van de huidige Walrusklasse. Deze bouwt voort op de capaciteiten van de Zweedse A26 en de eeuwenlange opbouw van kennis en vaardigheden binnen het Nederlandse marinebouwcluster. Leidend bij dit ontwerp zijn de operationele ervaringen met de huidige Walrus-klasse en de Collins-klasse onderzeeboot, ontworpen door Zweden.


English version:

DUTCH SUBMARINE PROCUREMENT PROCESS ENTERS NEXT PHASE WITH SAAB AND DAMEN AMONGST OF SELECTED CONTENDERS

The Dutch cabinet announced today that Saab and Damen Shipyards Group, together with other contenders, will continue to the next phase for the replacement of the Walrus-class submarines (WRES), aiming at the procurement of four submarines.

Saab and Damen are awaiting further information from the Netherlands Government on how the process will proceed.

Saab and Damen have a strong offer, which fits the operational requirements of the Royal Netherlands Navy and the Dutch Defense Industrial Strategy (DIS). If selected, the Saab Damen offer would encompass export opportunities.

Saab and Damen have joined forces to develop an expeditionary submarine for the Walrus Replacement Programme. The expeditionary submarine builds on the capabilities of the Swedish A26 and the knowledge and skills within Dutch naval shipbuilding. Furthermore it puts into practice the experience of the Swedish designed Collins-class submarine in-service with the Australian Navy.

Contact

Whether it's a simple question or you need assistance with your Damen product, we believe great things can start with a small conversation.

I'm interested in...