Voluntari din cadrul Șantierului Naval Damen Galați au participat, pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la cea de-a patra ediție a Campaniei naționale Flori pentru suflet, inițiativă ce își propune să atragă atenția asupra pericolului izolării sociale a persoanelor vârstnice.

Social Responsibility

Fundaţia Principesa Margareta a României mobilizează, în fiecare an, comunități din toată țara, în sprijinul vârstnicilor. Anul acesta, voluntarii, susţinătorii şi partenerii Fundaţiei au fost prezenți în 27 de orașe pentru a oferi vârstnicilor flori și un gând bun, ca semn de apreciere a valorii şi a experienţei lor.

Voluntarii de la Damen au oferit persoanelor asistate, din cadrul Căminului pentru Vârstnici din Galați, flori și cartoline, dar și cuvinte calde și îmbrățișări. Un gest simplu și frumos, care a adus multă bucurie în sufletele vârstnicilor.

Acţiunile desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice sunt parte din programul "Niciodată Singur", desfăşurat de Fundaţia Principesa Margareta a României, cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale vârstnicilor peste 65 de ani, aflaţi în risc de izolare socială, singurătate şi sărăcie. Iniţiativa Flori pentru suflet din România urmează campania la nivel mondial a Federaţiei şi Asociaţiei "Les petits frères des Pauvres", alăturându-se unor ţări precum Franţa, Irlanda, Spania, Germania, Canada şi SUA în lupta împotriva izolării sociale a persoanelor vârstnice.

La nivel național, mesagerii Fundaţiei Principesa Margareta a României au ajuns la peste 6000 de persoane vârstnice din București și din judeţele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Gorj, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Olt, Pitești, Prahova, Teleorman, Timiș, Vâlcea. Au fost oferite flori în parcuri și în spaţii publice, centre rezidenţiale pentru vârstnici, oficii ale Poștei Române, cabinete medicale, centre de zi intergeneraţionale, partenere ale Fundaţiei Principesa Margareta a României.

La nivelul județului Galați, voluntarii de la Damen vor continua proiectul și cu alte acțiuni.

IMPRESII ALE PARTICIPANŢILOR

Corina Pîrvu, Engineer PR office

"Dumnezeu să ne aibă pe toţi în pază şi să ne curme vieţile fără prea multă suferinţă!

Vizita la Căminul pentru vârstnici, alături de colegii mei a fost răvăşitoare. Iniţial am ezitat să merg, însă am continuat în parte, pentru că acţiunea făcea parte din activităţile specifice jobului meu, dar şi din curiozitate.

Am fost astfel părtaşă la o întâlnire cu vârstnicii căminului, pe care i-am aflat sălăşluind în condiţii bune. Impresiile au fost puternice, bătrâneţea presupune o stare de degradare fízică ce nu poate fi disimulată iar asta pe mine m-a marcat profund, căci şi eu simt zilnic cum tinereţea - pardon, maturitatea - mi se scurge printre degete.

Mulţi dintre cei vârstnici ne-au mulţumit pentru flori şi ne-au îmbrăţişat, alţii nu se puteau ridica din pat şi mă tem că zilele le erau numărate. O aură de tristeţe plutea peste tot, asta a fost senzaţia cu care am plecat de acolo."

Daniela Tiuhuniuc, Project Controller

"Participarea, în calitate de voluntar la Campania "Flori pentru suflet" a fost un prilej de conştientizare a modului simplist în care ne putem bucura de seninătatea şi echilibrul vârstnicilor în tumultul vieţii cotidiene.

Am fost plăcut surprinsă de receptivitatea şi deschiderea acestora şi de năzuinţa lor de a petrece mai mult timp cu voluntarii.

Orânduirea armonică a lucrurilor modeste din camerele acestora m-au transpus într-o oază de linişte, departe de goana contemporană specifică secolului vitezei.

Timpul scurt petrecut cu vârstnicii s-a dovedit a fi invers proporţional cu gradul de încărcare energetică transmis de aceştia, toate acestea rezultând în impulsuri motivaţionale pentru viitor şi posibilităţile nemărginite de a face gesturi mărunte cu resurse modice, marcate de o însemnătate aparte pentru semeni.

Fără îndoială, aş repeta activităţile de voluntariat coroborate cu îndemnul faţă de cei interesaţi, întrucât consider că aceste acţiuni transced rutina zilnică, conducând la experienţe particulare şi indispensabile existenţei într-o societate democratică."

Valentin Mandea, Accountant

"Respect, dragoste, apreciere şi grijă faţă de toţi aceşti oameni blânzi.

Am avut privilegiul să fiu voluntar în campania “Flori pentru suflet” organizată de compania noastră în colaborare cu Fundaţia Principesa Margareta, care a vizat Căminul de persoane vârstnice din Galaţi, strada Domnească.

Efortul nu a fost şi nici nu poate fi prea mare atunci când bucuri cu o floare şi o vorbă persoanele în vârstă, bolnave, deseori singure, care au pe umeri apăsarea întregii vieţi a lor şi a celor cunoscuţi, cu toate problemele, temerile, bucuriile şi supărările avute pe parcursul vieţii, pe care cu emoţie ni le povestesc atunci când au ocazia.

Şi ocazia aceasta am avut-o şi noi. Toţi avem apropiaţi persoane vârstnice, toţi trăim alături de ei şi încercăm să le facem viaţa un pic mai frumoasă, să le mai netezim asperităţile şi urmele adânci lăsate de trecerea prin viaţă.

Am văzut lacrimi pe obrazul tuturor când le-am oferit câte o floare şi i-am întrebat ce mai fac. Lacrimi s-au rostogolit şi pe obrazul nostru, emoţia fiind aceeaşi şi pentru noi, ca şi pentru ei. Gândindu-ne la faptul că şi noi la rândul nostru vom ajunge la o vârstă înaintată ne-a ajutat să fim pe aceeaşi lungime de undă, să fim alături de ei şi fizic dar şi cu sufletul.

Aş vrea să putem face multe pentru ei, să le întoarcem măcar o parte din ajutorul, dragostea, grija pe care ne-au acordat-o când eram noi înşine în grija lor."

Elena Daniela Isaia, Secretary

"Cronologic vorbind, sincer, imi e cumva greu sa situez in timp actiunea organizatiei Principesa Margareta la care Damen Galati a fost partener-voluntar. Asta pentru ca, pana acum, se intampla atat de rar, in pofida a cat de des am fi putut face astfel de actiuni.

In fiecare om exista o doza mai mica sau mai mare de bunatate. Sunt convinsa ca oricare dintre noi si-a dorit la un moment dat sa impartaseasca aceasta bunatate iar eu, la momentul actiunii de Ziua Varstnicilor, m-am bucurat sa fac aceasta alaturi de cativa colegi, din punctul meu de vedere nu destul de multi.

Si va spun ca orice gest de bunatate si frumusete pe care il facem MERITA! Merita sa vezi pe chipul omului de langa tine urma gestului tau, acea expresie unica de bucurie, de multumire! Este hrana pentru sufletele, atat al celui care ofera, dar mai ales al celui care are nevoie de bunatatea ta!

Sa fim buni deci, cat mai des!"

Contact

Whether it's a simple question or you need assistance with your Damen product, we believe great things can start with a small conversation.

I'm interested in...